DELA

Kyrkomötet godkänner förslag om kyrklig vigsel

Kyrkomötet röstade igenom ett förslag för att luckra upp bestämmelserna för att vigas i kyrkan. Förslaget går nu vidare till kyrkostyrelsen.

Med rösterna 64-41 godkände kyrkomötet ett förslag om att ändra kyrkoordningen så att endast en av dem som ska vigas kyrkligt ska ha genomgått konfirmandundervisning och vara medlem i kyrkan. I dag krävs detta av båda parterna.

Ärendet skickas nu vidare till kyrkostyrelsen för fortsatt beredning. Evangelisk-Lutherska kyrkan skriver i ett pressmeddelande att kyrkomötet förde en livlig diskussion i frågan och många ombud betonade vikten av att alla kyrkans medlemmar har rätt att ta del av kyrkans tjänster.

Å andra sidan fanns farhågor om att ändringen skulle minska motiveringen för att bli medlem i kyrkan. Ändringen i bestämmelserna skulle också göra det möjligt att förrätta kyrklig vigsel mellan en kristen och en person som kommer från ett annat religiöst samfund. (spt)

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp