DELA

Kyrkan i Finland måste spara

Kyrkostyrelsen för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland inleder samarbetsförhandlingar av produktionsmässiga eller ekonomiska orsaker. Det beslutade kyrkostyrelsens plenum på tisdagen, skriver Kyrklig tidningstjänst.

”Förhandlingarna berör Kyrkostyrelsens personal, med undantag av Kyrkans servicecentrals anställda, det vill säga sammanlagt cirka 225 anställda. Effekterna av samarbetsförhandlingarna kan leda till att högst 20 anställda sägs upp. Under 2023–2024 ska Kyrkostyrelsen göra en inbesparing på sammanlagt 966 000 euro.”

Man förhandlar också om att eventuellt slå samman vissa verksamheter, granskning av arbetsfördelning och organisationsstrukturen och förändringar i ansvarsområden på personalnivå som det kan medföra.

Kyrkan har en allt mer trängd ekonomi eftersom skatteintäkterna inte har stigit samtidigt som nettoutgifterna ökat. (ikj)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp