DELA

Kryssningsfartyg får anlöpa igen

I torsdags fattade statsrådet ett nytt beslut om de yttre gränserna. Det innebär att passagerare på kryssningsfartyg som anländer från en EU- eller Schengenstat kan stiga i land från och med den 26 juli.

Hittills har alla kryssningsfartyg annullerat sina planerade anlöp till Mariehamn. Det första fartyg som kan bli aktuellt är italienska Aidavita som är planerat att anlöpa Mariehamn den 15 augusti.

Johan Mansnerus, hamnskyddschef vid Mariehamns hamn vet inte om det blir av.

– En del har annullerat i god tid, andra på kortare varsel. Vi jobbar hårt för att få det att fungera. Jag har ingen ny information, men de ligger kvar på listan så får vi vidta åtgärder enligt vad som gäller då, säger han.

Statsrådets beslut innebär också att det blir fritt att resa in från Norge och Kanada från och med i dag måndag. Däremot återinförs kontroller och eller begränsningar från Malta, Slovenien och Israel. (eh)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp