DELA

Klumpsumman nästa år fastslagen

Åland får nästa år en rekordstor återbäring på skatterna. Men efter det planar ökningarna ut.
Förskottet på klumpsumman från riket nästa år är 202,8 miljoner euro. Det slog Ålandsdelegationen fast i går efter att ha hört experter från finansministeriet.
ÅDs ordförande, landshövding Peter Lindbäck konstaterar att den slutliga summan för nästa år blir högre, men var den landar vet man inte på förhand.
– Däremot finns det vissa tecken som tyder på att flitpengen kan ligga kring 20 miljoner euro.
Flitpengen är den summa som betalas tillbaka när ålänningarnas andel av statens skatteinkomster stiger över 0,5 procent av de totala skatteinkomsterna.
ÅD slog i går fast den slutliga återbäringen för 2006. Den blev184.405.812,94 euro. Det mesta har betalats i förskott, men nu betalas ytterligare 263.812,94 euro.
För i år väntas klumpsumman hamna på drygt 190 miljoner euro. 182 miljoner betalades som förskott i början av året. Nu finns i runda tal 5 miljoner att föra över på basen av de tilläggsbudgetar man hare tagit på rikssidan, men det kommer ytterligare en tilläggsbudget med bland annat försäljningen av Kemira, som ger pengar också till Åland.
– Vi har ett möte i början av november där vi kan ta beslut om tilläggsförskotten, säger Lindbäck.
Att klumpsumman nu har stigit kraftigt från år till år betyder inte att den fortsätter göra det.
– Tvärtom var finansministeriets folk helt på det klara med att ekonomin inte fortsätter utvecklas i den här takten. Efter 2008 kommer det att plana ut så att summorna stannar på ungefär den nivån, säger Lindbäck.
Men han påminner om att när det nya systemet infördes 1993 så var klumpsumman cirka 100 miljoner euro. Summan har alltså fördubblats på 15 år.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax