DELA

Karantän efter kryssning rekommenderas

Den som åker på en färjkryssning där det finns människor ombord från länder som har karantänrestriktioner rekommenderas att sitta i en tvåveckors självövervakad karantän. Det sades vid landskapets coronainformation på måndagen.

Det betyder till exempel att om man åker med Rosella Mariehamn-Kapellskär och inte kliver i land, ändå rekommenderas sitta i karantän.

I övrigt är coronaläget lugnt på Åland, sade landskapsläkaren Knut Lönnroth. Hittills har man gjort nästan 3000 provtagningar på Åland, vilket motsvarar cirka tio procent av Ålands befolkning.

När det gäller ansiktsmasker avvaktar Lönnroth THL:s direktiv.

– Vi vet att det är effektivt om någon är smittad i vissa situationer, till exempel inom lokaltrafiken där man inte kan hålla avstånd till andra personer. Man behöver titta på hur stor den skyddande effekten är i relation till spridningen, säger Lönnroth.

Det är fortsatt formellt förbud för sammankomster med över 500 personer till och med sista augusti. I praktiken går det dock att ordna hur stora evenemang som helst, men arrangören av sådana sammankomster är skyldig att garantera säkerheten för deltagarna. Det kan innebära att dela in publiken i olika publikområden.

Vad gäller Sveriges del berättar Lönnroth att reserestrektioner fortfarande gäller i alla fall hela augusti.

– Trots att antalet fall minskat kontinuerligt i Sverige kan man fortfarande inte vara säker på att det kommer att minska i framtiden, säger Lönnroth.

Ur ett globalt perspektiv så fortsätter coronapandemin att öka, framför allt i Nord- och Sydamerika men även i Asien

– Det är få ställen i världen som är helt säkra att resa till, säger Lönnroth. (sb)