DELA

Jämställdhetspris skall fungera som morot

Ålands landskapsregering har tillsammans med jämställdhetsdelegationen på Åland inrättat ett jämställdhetspris som uppkallats efter den första kvinnliga landstingsledamoten Fanny Sundström. Jämställdhetspriset Fanny skall delas ut för första gången i år på självstyrelsedagen den 9 juni. Priset tillfaller en åländsk arbetsplats som arbetar för jämställdhet. Britt Lundberg, landskapsregeringsledamot med ansvar för jämställdhet, presenterade i måndags priset och tanken bakom det tillsammans med representanter för jämställdhetsdelegationen.
– Vi hoppas att priset skall fungera som en morot för företag så de blir uppmärksamma på och vill arbeta för jämställdhet på arbetsplatsen, säger Lundberg.
Hon påpekar att det kan räcka med att ett företag har en bra plan för hur de vill arbeta för jämställdhet.
– Man behöver inte ha hela paketet klart för att vinna, huvudsaken är att man visar att man arbetar för jämställdhet på något sätt, säger hon.
Priset som kommer att delas ut årligen sponsras av Ålands penningautomatförening och utgörs av 4000 euro. Pengarna tillfaller personalen på den vinnande arbetsplatsen. Allmänheten får lämna in nomineringar under hela april. (ml)