DELA

Ingen extra mätare till radiomast trots Alfrida-avbrottet

Det blir inga extra bränslemätare vid Ålands Radios sändningsmast i Smedsböle, rapporterar radion på sin hemsida.

Det var i samband med stormen under Alfridanatten, den 1–2 januari 2019, som Ålands radios sändningar bröts klockan 6 och kom igång igen först vid 9-tiden. Reservkraftverket i Smedsböle hade upphört att fungera då bränslet i en diselgenerator tagit slut. Avbrottet väckte stor uppmärksamhet eftersom befolkningssyddsmeddelanden inte nådde allmänheten som tänkt.

Det visade sig efteråt att en mätare varit okalibrerad och som en åtgärd efter Alfrida skulle rutinerna förändras och även två extra mätare införskaffas. Några nya mätare verkar dock inte vara på kommande, men den aktuella mätaren har ställts in.

– Den är omkalibrerad för att visa vad som finns i tanken. Det är ju det uppenbara och omedelbara steget. Sedan kombinerar man det med okulära besiktningar. Man öppnar och tittar efter, säger Ålands Radios tekniske chef Alexander Lindberg till radion.

Enligt honom är driftsäkerheten nu tryggad.

– Vi har tillräckligt hög säkerhet på det här nu, så nya mätare har inte bedömts som en så akut åtgärd. Vi har inte beställt några nya mätare. (ab)