DELA

Ingår Åland i den säkerhetspolitiska redogörelsen?

Lagtingsledamoten Camilla Gunell (S) vill i en skriftlig fråga till landskapsregeringen veta hur regeringen arbetar för att få in skrivningar och konsekvensanalyser om Åland i den finländska regeringens säkerhetspolitiska redogörelse som enligt regeringen ska lämnas till riksdagen i veckan.

Camilla Gunell menar att redogörelsen är ett av de viktigaste dokumenten som någonsin lämnas till riksdagen, mot bakgrunden av den nya säkerhetspolitiska situation som uppstått efter Rysslands krig mot Ukraina.

Redogörelsen kommer behandla ett finländskt Natomedlemskap och eller andra försvarspolitiska samarbeten, vilket påverkar Ålands demilitariserade och neutraliserade status, enligt Camilla Gunell. Dessutom påverkas samhället av det aktuella läget gällande tillgång på energi, drivmedel, livsmedel och flyktingmottagning. (eh)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp