DELA

Indraget körkort efter trafikbrott

Indraget körkort och 60 dagsböter á 6 euro blir domen för en man som grovt äventyrat trafiken sedan han kört en lastbil vars först ena, sedan andra, hjul rullade ut i motkommande trafikens fil.
Den 35-årige mannen, med adress i Lettland, körde vintern 2007 en lastbil längs landskapsväg 1. Släpvagnen och lasten har tillsammans vägt 2.000 kilo mer än tillåten vikt. Då bultarna på ett av släpvagnens hjul inte hade skruvats fast tillräckligt hårt lossade hjulet, rullade ut på mottrafikens fil och in i fronten på en personbil vars högra framhörn krossades.
35-åringen skruvade efter händelsen med hjälp av två bultar fast ett reservdäck i släpvagnen, och efter att ha fortsatt sin färd lossade även detta hjul.
Mannen bestred åtalet och menade bland annat att han inte haft för avsikt att skada någon. Tingsrätten ansåg att mannen använt bristfällig utrustning och därigenom förorsakat allvarlig fara för annans liv.
Brottet ses därför som grovt och mannen har körförbud till februari nästa år samt får betala skadestånd på totalt 360 euro.
Med i personbilen som fick hjulet på sig fanns tre passagerare varav den ena uppgett sig fått nackskador till följd av kollisionen. (cl)