DELA

Idrott på svenska ska säkras

Idrotten omnämndes för första gången då en ny nationalspråksstrategi för att trygga allas rätt till service på båda nationalspråken och förbättra språkklimatet godkändes den 2 december i år. Det innebär att idrottsorganisationernas svenskspråkiga serviceutbud ska förstärkas genom en rekommendation till de nationella grenförbunden, Finlands olympiska kommitté och Finlands paralympiska kommitté.

– Självklart är det bra att idrotten finns med i den nya nationalspråksstrategin, men samtidigt jublar vi över något som borde vara en självklarhet – att kunna idrotta på svenska i Finland. Vi ser detta som ett steg i rätt riktning men det viktiga är att det händer något även i praktiken, skriver Ålands Idrotts styrelseordförande Edgar Vickström i ett pressmeddelande.

Ålands Idrotts vikarierande sportchef Annica Östermalm kommenterar också den nya strategin:

– Vi svenskspråkiga behöver tillsammans belysa rätten till idrott på lika villkor som finskspråkiga för att förändring ska ske. Språket ska inte vara ett hinder för någon, framför allt inte för våra ungdomar. För att komma dit behövs mer än bara rekommendationer, skriver hon i ett pressmeddelande. (le)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp