DELA

Haglund positiv till Maltadom

EG-domstolens färska dom om vårjakten på Malta, som Nyan skrev om i går, är inte enbart dåliga nyheter med tanke på återinförande av vårfågeljakten i Finland, skriver EU-parlamentarikern Carl Haglund (SFP), i ett pressmeddelande.
– Vi har studerat domen och pratat med juridisk expertis hos Europeiska Jägarfederationen FACE. Domen ger Malta rätt i att den maltesiska höstjakten på vaktel och turturduva inte är att betrakta som ett alternativ till vårjakten enligt fågeldirektivet, säger Haglund.
Domstolen medger alltså, enligt Haglund, att vårjakt i princip är möjlig och att Malta dessutom uppfyller kriteriet att det inte finns någon annan lösning, vilket inte Åland eller Finland ansågs göra i domen som förbjöd vårjakten. Orsaken till att domstolen ändå underkänner den maltesiska vårjakten är att den anses medföra en oproportionerligt hög dödlighet, jämfört med höstjakten.
Haglund och hans stab kommer att fortsätta utreda förutsättningarna för att återinföra vårjakten i Finland, berättar Haglund.