DELA

Fula ord i gratisbok upprörde förälder

Nyligen delade Nordens institut ut den några år gamla humorboken ”Det var en ko och det var poängen” till samtliga elever i Vårdö skola. Boken samlar roliga historier barn berättat för redaktörerna, men de föll inte alla i smaken. I historierna finns ord som kännetecknas som både rasistiska och sexistiska.
– En förälder hörde av sig för att uppmärksamma mig på innehållet i boken eftersom det inte kändes helt lämpligt, särskilt inte för de yngre barnen. Och det kan jag hålla med om, säger rektor Ann Rosing.
Hon skickade därför ut ett brev till samtliga föräldrar som har barn i skolan.
– I brevet fanns en förklaring över händelseförloppet och jag bad föräldrarna att titta igenom boken och göra bedömningen om de ville lämna tillbaks den eller behålla den. Jag påpekade också att det är viktigt att vi vuxna ofta diskuterar med barnen vad som är ett gott språkbruk, både i muntliga och skriftliga sammanhang.
Vad drar ni för lärdomar av händelsen?
– Skolan fungerar för många organisationer som länk ut till barn och familjer. Vi kommer troligen att granska saker som skall delas ut till hemmen noggrannare i fortsättningen, säger Rosing. (mt)