DELA

Fråga till riksdagen om fastighetsskatt

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström och SFP-ledamoten Sandra Bergqvist lämnade på fredagen in ett skriftligt spörsmål om Skatteförvaltningens förfarande gällande chockhöjda fastighetsskatter till riksdagens talman.

”Jag hade hoppats att skatteförvaltningen skulle ha insett vilka orimliga följder deras agerande har lett till och därmed tagit time out i frågan. Tyvärr har detta inte skett” skriver Sandra Bergqvist i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är de av skatteförvaltningen chockhöjda fastighetsskatterna som drabbat många skärgårdsbor, både på Åland och i den fastländska skärgården. Höjningen beror på en revidering av skatteförvaltningens fastighetsregister. Många av de fastighetsägare som besvärat sig har fått korrigerade beslut.

Sandra Bergqvist uppmnar nu ansvarig minister att reda upp situationen. ”En statlig myndighet måste agera på ett sätt som baserar sig på fakta, har laglig grund och skapar både tillit och tilltro. Just nu agerar skattemyndigheterna precis tvärtom” skriver hon. (eh)