DELA
Foto: Jonas Edsvik

Förslag ska underlätta valdeltagande för bortaålänningar

Gör det möjligt att rösta i förtid i åländska lagtings- och kommunalval även utanför Åland. Bland annat detta ingår i landskapsregeringens lagförslag om ändringar i vallagen, som nu har skickats ut på remiss. I förslaget ingår även att göra det enklare att rösta per brev.

– Sedan det stod klart att internetröstning inte är ett alternativ i dagsläget har landskapsregeringen arbetat aktivt för att hitta andra lösningar för att underlätta för väljare som är bosatta utanför Åland, skriver vicelantråd Harry Jansson (C) i ett pressmeddelande.

Enligt förslaget ska man kunna rösta i lagtings- och kommunalvalen 2023 vid Ålands representationer/kontor i Helsingfors och Bryssel samt vid Finlands ambassader i Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Vidare ska det enligt förslaget bli möjligt att beställa brevröstningshandlingar redan tre månader före valdagen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp