DELA

Företag tog kontakt om fakturor

– Vi är ett mycket seriösa. Ett helägt dotterbolag till Telia/Sonera som funnits i Sverige sedan 1988 och i Finland sedan september 2006. Det är en kommunikationsmiss att brev skickats ut på finska till svenskspråkiga kunder, men vi har svenskspråkig personal på kontoret i Lahtis.
Det säger Annelie Forsell, markandsansvarig för företaget Sergel Oy, som kontaktat Nya Åland efter en artikel i förra veckan.
Nya Åland berättade då om Birgit Kroneld som ville varna andra efter att hon fått fakturor från just Sergel oy. Summorna som uppgavs sades vara telefonräkningar från Sonera, från år 2001 och 2002, men dessa uppgifter stämde inte.
Kvinnan försökte sedan komma i kontakt med Sergel Oy, eftersom betalningskravet var felaktigt, men utan att lyckas. Istället kontaktade hon till slut konsumentrådgivaren Inger Lyyski.
Som bäst pågår en utredning som ska avgöra om det hela är ett misstag eller om oseriösa motiv ligger bakom fakturorna.
– Vi kommer att begära ett skriftligt svar från företaget. Det finns ännu mycket som är oklart, det har till exempel varit helt omöjligt att nå fram till företaget via uppgivet telefonnummer och så får det inte vara, säger Inger Lyyski, när Nya Åland vidarefodrar Sergel Oy:s kontaktuppgifter till henne.
Enligt Annelie Forsell beror det på överbelastade linjer att kunder inte kunnat ringa kontoret i Lahtis. Det är så många finländare som ringt till servicenumret efter att de fått fakturor från Sergel Oy. (ab)