DELA
Foto: Jonas Edsvik

Fjärde dosen för 70+ i riskgrupp

Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar nu en fjärde dos coronavaccin till 70–79-åringar som hör till en riskgrupp, meddelar Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).

Rekommendationerna från tidigare gäller fortsättningsvis. De innefattar alla 80-plussare, personer äldre än 12 år med kraftigt nedsatt immunförsvar, åldringar på vårdhem och åldringar med nedsatt funktionsförmåga eller sjukdom som gör att de inte klarar sig ensamma hemma.

Äldre personer utvecklar ett sämre och kortvarigare vaccinationsskydd. Om en äldre person med sjukdomar från tidigare drabbas av coronainfektion kan de bli tvungna att söka sjukhusvård. Därför vill man skydda dem med en fjärde dos, meddelar ÅHS i ett pressmeddelande.

Är man frisk och över 80 år har man ett bra skydd mot allvarlig coronasjukdom efter tre doser. Hör man till den gruppen rekommenderar ÅHS att man väntar med fjärde dosen för ett starkare och mer långvarigt vaccinationsskydd.

– Sannolikt kommer flera grupper att erbjudas en fjärde dos i höst. Men om pandemisituationen förvärras är det möjligt att THL uppdaterar sina anvisningar tidigare, säger Tora Woivalin, smittskyddsläkare och klinikchef vid ÅHS i ett pressmeddelande.

Fjärde dosen ges tidigast tre månader efter den tredje dosen.