DELA

Farlig manet hittades i Östersjön

En ny farlig manet, som kan vara ett hot mot vissa fiskarter, har för första gången hittats söder om Åland. Det berättar Yles Internytt.
Det är en amerikansk kammanet som äter plankton och småfisk, men själv saknar naturliga fiender i Östersjön. Hotet är att kammaneten äter upp födan för fiskar som till exempel sill och skarpsill.
För Internytt berättar specialforskaren Juha Flinkman på forskningsfartyget Aranda att man fick upp 5-6 maneter med ett enda håvtag.
Dagens Nyheter berättade om den nya maneten som är på väg in i Östersjön i torsdags. Maneten noterades förra året utanför Strömstad, och sedan dess har den snabbt etablerat sig längs den svenska västkusten, skriver DN.
Marinbiolog Hans G Hansson säger att han inte skulle bli förvånad om det visar sig att maneten redan finns i Östersjön, och det verkar ju bekräftas av Arandas observationer.
Fiskeriverket i Sverige befarar att den amerikanska kammaneten ska påverka såväl ekosystemet som fisket i Östersjön och Västerhavet. Axel Wenblad, generaldirektör för fiskeriverket, säger dock att man vet för lite om arten för att kunna bedöma riskerna än.
– Den här typen av arter måste man vara försiktig med. Det kan bli ett allvarligt problem. Blotta risken gör att vi måste undersöka det närmare, säger Wenblad till Dagens Nyheter.
I Svarta Havet har kammaneten ställt till med en stor ekokatastrof då den angrep bestånden av sardeller och skarpsill, vilket i sin tur förstörde fångsterna för fiskarna.
Forskarena säger att kammaneten kan ha kommit in i Östersjön med barlastvattnet från fartyg som trafikerat på södra halvklotet. (lt/ms)