DELA

Fängelse för misshandel

En kvinna född 1980 har dömts till fem månader fängelse – villkorligt – för misshandel. Hon dömdes också att betala 40 dagsböter, sammanlagt 240 euro. Från strafftiden dras två dagar bort när hon var frihetsberövad efter brottet.
I september i fjol slog kvinnan en man med ett vinglas i Alvas bar. Slaget träffade i ansiktet och på örat. Mannen fick ett sår framför det högra örat, ett sår mitt på örat och ett sår i tiningen i höjd med det högra ögonbrynet.
Såret framför örat blödde så kraftigt att det ledde till symtom på blodförlust. Han blev trött och blek och blodtrycket sjönk kraftigt och han måste få infusion och blodtransfusion på sjukhuset. Enligt läkarutlåtandet hade skadan kunnat bli livshotande om mannen inte kommit snabbt under vård.
Tingsrätten menar att kvinnan borde ha insett att det var sannolikt att mannen kunde få svåra kroppsskador när han blev slagen med ett glas som bedöms vara ett sådant livsfarligt vapen som lagen stadgar om. Kvinnan kunde ha dömts för grov misshandel, men rätten valde den lindrigare domen misshandel eftersom hon slagit bara en gång och mannen inte hade några yrkanden mot henne.
Rätten har noterat att parterna, tillsammans med kvinnans pojkvän, bor i samma hushåll.
Kvinnan har varken medgett eller bestridit åtalet eftersom hon inte har några minnesbilder av händelsen. (ao)