DELA

Fängelse för grovt dödsvållande

Fängelse för grov misshandel och grovt dödsvållande blev straffet för de två män som stått åtalade för att ha i fjol somras ha dödat den 76-årige Henrik Gerkman i Lemland Söderby.
I går på eftermiddagen kom domen från Ålands tingsrätt mot de två män, 35 och 56 år, som stod inför rätta för att ha bragt den 76-årige Henrik Gerkman om livet.
Rätten finner dem skyldiga till att ha misshandlat Henrik Gerkman svårt, varefter de kastat ut honom från ett fönster på andra våningen i det hus där en av de åtalade var bosatt.
Den yngre mannen dömdes till tre år och elva månader i fängelse och den äldre till fyra års fängelse. Männen, som dömdes mot sitt nekande, ska även betala 3.000 euro till Henrik Gerkmans bror i ersättning för psykiskt lidande. Tio månader av straffet kommer att dras av då de dömda suttit häktade sedan i fjol.
För att någon ska dömas för dråp måste uppsåt bevisas av rätten. I det här fallet kan rätten inte styrka att de åtalade insåg att en sannolik följd av deras handlande skulle vara att Gerkman förlorade livet.
Därmed förkastades ledande landskapsåklagare Jens-Erik Budds yrkande på tio års fängelse för dråp. (ak)