DELA

Falsk varning orsakade oro

I tisdags kväll började en falsk varning cirkulera. Under onsdagen hade flera ålänningar spridit den vidare. Meddelandet lyder: ”VARNING! Se upp för en svart bil typ Jeep – äldre modell med två män med utländsk härkomst! Den ene med rakat hår. De försöker att få barn att följa med dem i bilen. Polisen är underättad. Sprid vidare!”.
Meddelandet har spridits via sociala nätverk på internet och per sms. Beroende på vem som postat meddelandet har det stått att bilen synts i allt från Jomala på Åland till Bollnäs och Norrköping i Sverige.
Det finns dock inga belägg för att detta skulle vara sant utan det rör sig med största sannolikhet om ryktesspridning. Den svenska polisen skriver på sin hemsida att man inte fått in några rapporter om försvunna barn eller iakttagelser om bortförande av barn.
– Vi kan inte säga när spridningen börjat, men det fanns kanske viss sanning i det när det startade för länge sedan. Sen har det spridits lavinartat genom att folk delar det på Facebook, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Gävleborgs län, till tidningen Ljusnan. (mt)