DELA

Euroområdets ekonomi återhämtar sig

Euroområdets ekonomiska återhämtningsprocess är på rätt spår, visar färska siffror av EU:s statistikmyndighet Eurostat.

Enligt Eurostat har områdets säsongrensade bruttonationalprodukt i april–juni vuxit med 0,6 procent jämfört med årets första kvartal och med 2,1 procent jämfört med motsvarande tidsperiod i fjol.

Siffrorna är i linje med vad analytiker har förutspått.

– Mera goda nyheter, skrev Europeiska unionens sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen i en tweet där hon hänvisar hon till nyheter som Eurostat publicerade på måndagen. Där framkommer det att arbetslösheten i euroområdet i juni var lägre än den varit på åtta år.

Trots de goda buden var marknadsvinsten rätt sparsam eftersom investerare beaktat en eventuell skärpt penningpolitik av Europeiska centralbanken. Väntan på stramare penningpolitiken har också höjt eurons värde.

Siffrorna ger ändå hopp om att euroområdet steg för steg arbetar sig ur den ekonomiska krisen som började nästan tio år sedan. Enligt analytiker är nyheterna viktiga och ger hopp, särskilt då Storbritanniens utgång från EU skapat en atmosfär av osäkerhet.

Experter ser inte heller några tecken på att tillväxten skulle avta under slutet av året.

Euroområdets bruttonationalprodukt växte dubbelt så mycket som Storbritanniens, där tillväxten bara var 0,3 procent. (FNB–AFP)