DELA

Erbjuder falska arbeten via nätet

Anders Gustavsson vid företaget Pedago i Mariehamn har hört av sig till Nya Åland för att varna för falska jobberbjudanden som just nu cirkulerar på internet.
– Företag säger att de vill anställa den de kontaktar och sedan sänder de en check till personen. Checken skall man sätta in på sitt konto för att man sedan skall föra över pengarna, minus provision, till ett annat konto. I värsta fall är checken falsk och det märks det först då man redan har fört över pengarna, säger Gustavsson.
Man bör alltså vara försiktig med sådana här erbjudanden, företaget som säger att de vill anställa dig kan vara ute efter dina pengar. Ett exempel på de jobberbjudanden som skickas ut är ett företag som säger sig vara Aegis Capital Group.
– Ageis är ett helt legitimt företag men länken som jobberbjudarna använder går till en förfalskad hemsida i Hong Kong. Därför är det viktigt att kontrollera att det faktiskt är det äkta företaget som hör av sig om man skulle få ett sådant här erbjudande, tipsar Gustavsson. (ml)