DELA

Emmaus kan tvingas banta verksamheten

Emmaus får inget verksamhetsbidrag för 2007. Det kan leda till att allmänheten måste betala för att få lämna saker till föreningen.
– Jag är besviken på landskapsregeringen, säger verksamhetsledaren Carina Aaltonen.
Ålands fredsförening Emmaus ekonomi ser inte bra ut. Förra året försvann avfallshanteringsstödet och nu säger landskapsregeringen nej till ansökan om verksamhetsstöd på 20.000 euro. Däremot beviljar landskapet ett bidrag för transport av hjälpsändningar på 12.700 euro, men det räcker inte enligt Carina Aaltonen. Emmaus redovisade förra året ett underskott på närmare 29.000 euro.
Beslutet att inte bevilja verksamhetsbidrag togs av Aaltonens partikamrat, finansministern Lasse Wiklöf (s).
– Jag är besviken, säger Carina Aaltonen.
Hon anser att landskapsregeringen borde ta i beaktande att Emmaus ger arbetstillfällen åt handikappade personer som kanske inte kan få jobb någon annanstans och att föreningen till största delen finansierar verksamheten med egna intäkter. Butiken på Köpmansgatan 11 i Mariehamn genererade föra året cirka 200.000 euro.
Landskapets finanschef Conny Nyholm poängterar att Emmaus får separata stöd för Katapult-verksamheten och Byggreturen.
– Istället för att ge ett generellt bidrag så spjälkar vi upp det i olika delar.


Sänker inte biståndet
I sin motivering till beslutet skriver landskapsregeringen att Emmaus beviljats ett verksamhetsbidrag från Ålands kulturdelegation på 13.500 euro.
– Det är pengar som vi får varje år och de går till olika kultur- och ungdomsevenemang. Inte till sorteringen, säger Carina Aaltonen.
Inför hösten ska Emmaus fundera på vilka åtgärder man ska vidta för att få verksamheten att gå ihop
– Vi kan inte fortsätta så här utan vi måste kanske minska verksamheten.
Några alternativ som diskuteras är att minska på personalen, ha kortare mottagningstider av bland annat kläder och börja ta betalt för att ta emot saker.
– De som lämnar skulle kunna ge ett bidrag till föreningen.
30 procent av Emmaus intäkter ges bort i form av bistånd, men enligt Carina Aaltonen är det inte aktuellt att minska på den potten.
– Det är viktigt att behålla den nivån eftersom många som jobbar gratis för oss gör det för att en så stor del går till bistånd.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax