DELA

Listan över avlidna är tillbaka i Nya Åland

Sedan flera år tillbaka har Nya Åland en gång i veckan publicerat en lista över nyligen avlidna ålänningar. Listan baserar sig på uppgifter som vi beställer från magistraten i Statens Ämbershus på Åland. I våras höjde finansministeriet priserna för dessa plockningar ordentligt och vi på Nya Åland tog beslutet att börja publicera listan en gång i månaden istället.

Kort därefter kom beskedet att magistraten på Åland ska upphöra att stå till tjänst med dessa plockningar. Listan publicerades för sista gången i juni i år.

Sedan dess har arbetet med att få tillbaka listan över avlidna pågått. Vi har hänvisats fram och tillbaka mellan myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och deras samarbetspartners. Till slut har vi landat där vi började: Hos magistraten på Åland.

Det är flera som hört av sig och berättat att de saknat listan över avlidna under den här tiden. Men nu, fyra månader senare, är den tillbaka på Nya Ålands familjesida. I fortsättningen publiceras den på fredagar var tredje vecka. (ikj)