DELA

Dumt att elda i blåsten

En markbrand uppstod vid halv elva tiden på torsdagsmorgonen i Hammarland Gottby. Gottby frivilliga brandkår släckte och konstaterade att orsaken till branden var eldning av föna.
– Det är väldigt olämpligt att elda nu när det blåser så mycket. Det är så onödiga bränder som uppstår och jag är rädd för att det kommer att bli fler innan påsken är över, säger brandchef Jan Johansson till Nya Åland vid lunchtid på torsdagen.
Redan några timmar senare visade det sig att Johansson fick rätt då en markbrand uppstod i Jomala Kyrkoby vid halv fyra på eftermiddagen. Här var det dock inte fråga om någon som eldat föna.
– Orsaken är okänd, kanske det var en fimp eller något som startade branden i ett dike bredvid gångbanan, säger Johansson.
Jomalas frivilliga brandkår ryckte ut och släckte branden.
Ännu en utryckning fick Gottbys frivilliga brandkår tillsammans med Hammarlands frivilliga brandkår göra då automatlarmet utlöstes på Lagerhotellet i Hammarland under torsdagsmorgonen. Ingen brand orsakade alarmet utan det utlöstes på grund av ett tekniskt fel. (ml)