DELA

Dieselboom bland nya bilar

En tredjedel av de nya person- och paketbilar som såldes på Åland i april var dieselbilar. Av totalt 54 sålda nya person- och paketbilar var 18 utrustade med dieselmotor. De flesta dieselbilarna är paketbilar och pickuper, men sju av dem var personbilar.
Hittills i år har det sålts 190 person- och paketbilar, varav 45 körs på diesel. Det är en andel på 24 procent, men ändå långt till förhållandet på kontinenten där långt över hälften av personbilarna, i Tyskland 70-80 procent, är dieselbilar.
– Det är ju åt rätt håll i alla fall. Man får så förbaskat bra prestanda och bra komfort i en dieselbil. Bara dieselskatten skulle åtgärdas till så skulle allt vara på rätt. Någonting är ju på gång men det är svårt at sia om hur det slutar. Nya dieselbilar borde vara gynnade istället för straffade som nu med den extra dieselskatten, säger Niclas Skogberg vid Bilhallen.
På Bilhallen har man den hittills i år mest sålda suven, stadsjeepen, Chevrolet Captiva, vid sidan om Suzuki Grand Vitara. Det är en bilklass som miljövännerna rynkar på näsan åt, men med en dieselmotor är man nere på samma förbrukning och utsläpp som en bensindriven personbil i mellanklassen.
– Jag är helt övertygad att försäljningen av diselbilar ökar ytterligare, särkilt som priserna på dieselbilar går åt rätt håll. Captivan är billigare än bensinaren.
Däremot är det svårare att sälja mindre bilar med dieselmotor. Dels är skillnaden i förbrukning inte lika stor, men modellerna med dieselmotor är oftast också dyrare.
– Ja prissättningen gynnar inte de små dieselbilarna i Finland, medan svenskarna gör tvärtom, säger Niclas Skogberg.
Försäljningen av nya bilar tog ett skutt uppåt i april och försäljningen är nu på samma nivå som vid den här tiden ifjol. (uw)