DELA

Chaplin testar ny lokal

Filmklubben Chaplin håller årsmöte den 5 oktober i Hotell- och restaurangskolans auditorium. Samtidigt visar man en dvd-film och provsitter lokalen för att se om den kan fungera för klubbens månadsvisningar.
Den pågående försäljningen av Bio Savoy och osäkerheten kring en fortsatt biografverksamhet i huset sedan Tom Andersson slutat gör att Chaplin nu måste se sig om efter alternativ.
Den budgivare som är beredd att betala mest för biograffastigheten har, enligt uppgift, inte planer på att fortsätta med biografen. Därmed skulle filmklubbens erbjudande om att hyra och driva biografen åtminstone ett år framåt förfalla.
Hotell- och restaurangskolans auditorium kunde vara en möjlighet för att klubben denna säsong skall kunna visa några filmklubbsfilmer, däremot konstaterar Chaplins ordförande Pia Rothberg-Olofsson att platsen inte är något alternativ för filmfestivalen Vera.
– Vi vill ju fullfölja Vera också i vår, åtminstone som någon form av minifestival, men någon lösning har vi inte ännu i detta skede. Vi har planerat att gå en runda och titta på olika tänkbara lokaler, säger hon.
För år 2009 kunde nya Alandica kultur- och kongress bli ett alternativ. I dess stora sal med 600 sittplatser kunde Vera rymmas. Också annars kunde det kanske finnas möjligheter att utnyttja kultur- och kongresshuset för bioverksamhet ifall Bio Savoy – som det nu verkar – stängs definitivt. Detta trots att kultur- och kongresshuset inte från början planerats för biografverksamhet.
I filmklubbens insändare i fredagens Nyan ställer Chaplins styrelse en fråga till politikerna:
– Borde inte Kulturhuset Alandica ha en fast biograf? (jk)