DELA

Centern står bakom tunnel

Centerns lagtingsgrupp vill att en tunnel byggs mellan Lumparland och Föglö och att ett privat konsortium både bygger och driver tunneln.

Det framgick när gruppen bjöd till pressinformation i går för att berätta om vilka frågor man kommer att fokusera på i lagtingsarbetet i vår.

Andra fokusområden är förstärkt åländsk närvaro i både Helsingfors och Stockholm av dels självstyrelsepolitiska, dels näringslivspolitiska skäl, åtgärder för att landskapsregeringen ska sätta i kraft lagen om kommunernas socialtjänst KST utan att vänta på en kommunreform som enligt Centerns lagtingsgrupp knappast blir av samt att arbeta för att Åland får en åländsk äldreomsorgslag i stället för den lag som nu föreslås och som enligt gruppen är en kopia av den finländska.

– Dessutom vill vi i den kommande grundskolelagen göra det möjligt för lärarstuderande i både Sverige och Finland att arbeta på Åland, säger Veronica Thörnroos som deltog tillsammans med Jörgen Pettersson, Harry Jansson, Runar Karlsson och Anna Holmström. (ao)