DELA

Böter för sjöfylleri

En man i 30-års åldern dömdes i går i Ålands tingsrätt för sjöfylleri, för brott mot stadgarna i landskapslagen om fritidsbåtar och för tredska mot gränsbevakningsman.
Två patrullerande sjöbevakare noterade i augusti i radarn att en fritidsbåt i Österhamn i Mariehamn framfördes med en hastighet på 50 kilometer i timmen där endast 12 är tillåtet. Då sjöbevakarna kom fram till båten såg de att den kördes av en man och också att det fanns en kvinnlig passagerare ombord.
Trots upprepade signaler om att stanna fortsatte de i fritidsbåten sin färd men greps senare efter Lemströms kanal. Kanalen, där hastighetsbegränsningen är 9 kilometer i timmen, passerades i cirka 80 – 90 kilometers hastighet och föraren av båten gjorde sig dessutom skyldig till ytterligare ett brott nämligen att släcka lanternorna ombord.
Då mannen slutligen greps hade han en alkoholhalt på 2,18 promille i blodet.
Händelseförloppet ledde till sammanlagt fyra åtalspunkter mot mannen. Åtalet för hastighetsöverskridningen i Lemströms kanal och för de släckta navigeringsljusen förkastades dock eftersom den kvinnliga passageraren vid det skedet hade övertagit rodret.
Men i tre åtalspunkter fann tingsrätten mannen skyldig. Domen blev 75 dagsböter a 6 euro eller 450 euro. (tt-s)