DELA

Böter för hundbett

Ett äkta par som förra sommaren var ute på promenad med hunden okopplad har dömts till dagsböter i tingsrätten. Hunden – en labrador – angrep en mindre hund och dess husse.
Paret hade låtit sin labrador simma fritt och springa utan koppel på stranden vid Kalmarnäsvägen i Jomala trots att de känt till att deras hund tidigare angripit den lilla hunden – en Coton de Tulear – och dess lillmatte.
Enligt domstolen hade labradoren plötsligt sprungit upp ur vattnet och vidare upp till gamla Kalmarnäsvägen där den angripit den lilla hunden. Ägaren hade tagit upp sin hund i famnen när labradoren närmade sig, men den lyckades ändå bita eller nafsa den lilla hunden i bakbenet.
När ägaren försökte skydda sin hund bet labradoren tag i hans ena arm och ruskat den kraftigt. Labradorens matte kom till platsen och försökte få tag på sin hund, men labradoren lyckades trots det hoppa upp och bita mannen i sidan. Efter det kom labradorens husse och kopplade hunden.
Rätten konstaterar att labradoren varit under båda ägarnas uppsikt. Därför fick båda böter – 18 dagsböter var eller sammanlagt drygt 1.100 euro. (ao)