DELA

Bomarsundsbron klart upphandlad

Avtal har tecknats med Eriksson Bygg Ab för entreprenad 3 i utbytet av Bomarsundsbron, meddelar landskapsregeringen.

”Entreprenaden omfattar att bygga den nya bron över Bomarsund inklusive anslutande vägar och en ny gång- och cykelbana. I uppdraget ingår det också att ta bort tillfälliga trafiklösningar och återställa entreprenadområdet”, skriver Ian Bergström, projektchef på infrastrukturavdelningen.

– Landskapsregeringen är glad över att ha tecknat avtal med en lokal kompetent entreprenör, med god kännedom om de lokala förhållandena för detta viktiga projekt, säger han i utskicket till pressen.

– Entreprenaden kommer att genomföras i ett viktigt kulturminnesområde vilket ställer stora krav på samarbete med andra aktörer i området. I planeringen av projektet har hänsynstaganden fortlöpande gjorts för att skydda de kulturvärden som riskerar att beröras, samt för att minska den negativa påverkan av entreprenadarbetena för turism och kulturminnesvård i området.

Entreprenaden är den sista viktig delen i processen att byta ut Bomarsundsbron. Nuvarande bro över Bomarsund är i slutet av sin livslängd och har enligt meddelandet ”beständighets- och bärighetsproblematik”.

– Redan i planeringen projektet har stor vikt lagts vid att optimera konstruktionerna för att på så sätt uppnå gynnsamma effekter för både ekonomi och hållbarhet, kommenterar infrastrukturminister Christian Wikström.

– I Bomarsund har vi dessutom ett kulturminnesområde som ställer speciella krav på hur den nya bron kan byggas. (mh)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp