DELA
Foto: Stefan Öhberg

Bolagsledamöter i stan ska få mer betalt

Ledamöter i av staden majoritetsägda bolagsstyrelser ska få mer i arvode. Staden fortsätter även med att skilja mellan små stora bolag. Det föreslår stadsstyrelsen för stadsfullmäktige som i dag ska diskutera ärendet.

Bolag som har en balansomslutning över 25 miljoner euro räknas som stora bolag medan bolag med en lägre balansomslutning ska räknas som mindre bolag.

Det är enbart Mariehamns Centralantenn som räknas som litet bolag, medan Mariehamns hamn, Marstad och Mariehamns Energi räknas som stora. Summorna som till följande är angivna inom parentes är dagens nivå på arvodet.

Stora bolags styrelseledamöter ska få 1 350 (1 000) euro i årsarvode och ordförande ska få 4 000 (3 000) euro. Dito för små bolag är 800 (500) euro för ledamöter och 2 200 (1 500) euro för ordförande.

Utöver det här ska ledamöterna få ett arvode per sammanträde. Ledamöter ska få ett arvode motsvarande det som stadsfullmäktige ledamöter får, vilket i dag är 100 euro per möte, och ordförande ska få grundarvodet med en förhöjning på 50 procent.

Conny Nylund (Ob) föreslog i stadsstyrelsen att de nya arvodena skulle träda i kraft först nästa mandatperiod. Förslaget vann inget gehör och förföll, vilket fick Conny Nylund att reservera sig mot beslutet.

Ärendet finns med på stadsfullmäktiges föredragningslista på kvällens möte.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp