DELA

Billigare sjukvård med rätt FPA-kort

Få utnyttjar det europeiska sjukvårdskortet konstaterar Folkpensionsanstalten, FPA. Alla som är sjukförsäkrade i Finland och har ett FPA-kort har rätt till det europeiska kortet som berättigar till medicinskt nödvändig, akut vård då man vistas i andra EU- eller EES länder samt Schweiz.
Rätten till vård gäller även dem med en långvarig sjukdom eller för dem som behöver akut vård på grund av graviditet eller förlossning. Finska staten står för de verkliga sjukvårdskostnaderna medan patienten endast betalar en patientavgift.
%u2212 Det är europeiska sjukvårdskortet behövs speciellt i allvarliga situationer. Privata läkarstationer kan inte sköta alla fall, som exempelvis en hjärtattack eller stroke. Ju svårare situation det är frågan om desto dyrare blir det. Utan det europeiska sjukvårdskortet kan patienten bli tvungen att själv betala det verkliga priset för hela vården, skriver FPA i ett pressutskick.
Därför uppmanar man nu folk att beställa kortet, som är gratis, från FPA. År 2009 gjorde finländarna 3,6 miljoner resor utomlands., ändå har bara 700.000 personer det europeiska sjukvårdskortet. (mt)