DELA

Bankchef tror att euron försvinner

Stefan Törnqvist, vd för Ålandsbankens finansbolag Asset Management, tror att euron kan vara ett minne blott redan efter två år.
Törnqvists spekulationer, som har väckt mycket uppmärksamhet i media i riket, baserar sig på teorin att finländarna och andra håller på att tröttna på att betala för sydligare länders ekonomiska problem. Personligen hoppas han dock att så inte är fallet utan att euron blir kvar eftersom han anser att den är och har varit bra för hela Europa.
I en intervju i finska YLEs morgontv förra veckan sade Törnqvist att han tror att den politiska viljan i Tyskland kommer att bli avgörande för eurons framtid. I en artikel i tidningen Taloussanomat säger Törnqvist att han tippar att euron faller med 80 procents säkerhet medan bankens ekonomiska experter tippar, också de med 80 procents säkerhet, att euron blir kvar.
Enligt Taloussanomat delar inte Ålandsbankens ledning Törnqvists åsikter om eurons framtid, men det gör man alltså till viss del.
– Vår chefsanalytiker Johnny Sundström tror att det är 20 procents sannolikt att euron faller, säger informationschef Tom Westerén.