DELA

Året börjar med milda vindar

Vi minns år 2012 som ett kyligt år men medeltemperaturen blev vid försöksstationen i Jomala plus 6 grader vilket är 0,2 grader varmare än normalt. I juni låg medeltemperaturen över en grad under det normala och i december 2,7 grader under. Också februari och oktober slutade med ett kallt saldo men resten av månaderna och alltså också året som helhet slutade med plus som förtecken.
2012 blev däremot ett ovanligt blött år med 910 millimeter mot normala 631. Mest regn, över dubbelt så mycket som normalt, föll i juni och oktober och av alla månader var det bara i mars, september och november som det regnade mindre än vanligt.
Nästa vecka stärks de milda luftströmmarna från sydväst. Temperaturen håller sig huvudsakligen ovanför nollstrecket och eventuell nederbörd faller som regn eller snöblandat regn. Någon vinterkyla syns inte på de långtidsprognoser som de nordiska meteorologiska instituten publicerade i går.
Amerikanska Weather Services International försöker sig på tremånadersprognoser utgående från vad som pågår högt ovanför oss. Det görs med varierande resultat – december utlovades bli en varm månad för vår del vilket ju definitivt inte överensstämde med verkligheten. Nu tolkar WSI förändringarna i stratosfären som en förvarning om en kommande blockering av atmosfären enligt liknande mönster som i fjol.
Det skulle för vår del betyda bitande kyla från slutet av januari och i februari. I mars blir det, tror WSI, dock varmare än normalt. (tt-s)