DELA

Anders Eriksson talar om svenska

Ett seminarium om finlandssvenska och åländska, under rubriken ”Försvinner svenskan i Finland?”, hålls i Stockholm i november.
Bland talarna finns lagtingsledamot Anders Eriksson (ÅF). Övriga på listan är Andrea Reuter, filmvetare och projektledare på Svenska Filminstitutet, Björn Sundell, utredningsansvarig på tankesmedjan Magma, Reinhold Enqvist, författare, samt Ida Asplund, jurist, Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige.
”Svenska har talats i Finland sedan tidig medeltid och var dessutom administrativt huvudspråk till tidigt 1900-tal. Men hur står det egentligen till med svenskan idag? Andelen finländare med svenska som modersmål fortsätter att sjunka. Riskerar den att försvinna? Vad görs och vad bör göras för att stärka svenskan i Finland? Och vilket ansvar har vi i Sverige?” skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Seminariet hålls den 26 november i Stockholm, Fabiansalen ABF-huset på Sveavägen 41, med start klockan 18.
Arrangör är Nätverket språkförsvaret, som enligt sin hemsida ”inser naturligtvis engelskans gångbarhet som internationellt andraspråk, men engelskans nuvarande ställning som världsspråk hotar på sikt andra språks fortlevnad, däribland svenskans.” (ab)