DELA

Än är inte skolåret enhetligt

Nu är det mindre än fyra veckor till skolstarten. De flesta grundskolorna på Åland inleder året den 20 augusti. Kökar och Brändö startar en dag senare.
Avslutningen skiljer betydligt mer. Sottunga slutar nämligen redan den sista maj och Kumlinge den 5 juni. Resten av skolorna stänger för sommaren den 6 juni.
Enligt en ny lag skall skolorna framöver inleda och avsluta skolåret samtidigt över hela Åland. Likaså skall loven infalla samtidigt. Den här lagen är emellertid inte klar än, den ligger i lagtinget, så den kan börja tillämpas tidigast nästa höst.
Höstlovet infaller mellan den 15 och 23 oktober, olika för olika skolor. Norra Åland har ledigt en hel vecka, 15 – 21 oktober. Andra skolor har kostare lov. Självständighetsdagen är ledig och med undantag för Norra Åland har skolorna ledigt också den 7 december. Jullovet infaller i de flesta skolor 22 december – 6 januari, sportlovet 18 – 24 februari och påsklovet 20 – 24 eller 21 – 25 mars. Kristi himmelsfärdsdagen sammanfaller med 1 maj, men eftersom det är en torsdag så har skolorna ledigt också på fredagen. (ht)