DELA

Ålandsbördig professor i DN-intervju

Professor Solveig Wikström intervjuades i DN:s ekonomibilaga i söndags. Solveig Wikström är professor i företagsstrategi och konsumtion vid Stockholms universitet och född på Åland.
”Som företagsekonom har Solveig Wikström ett annat sätt att se på ekonomi än nationalekonomer. Hon har växlat mellan universitetsmiljön och jobb ute i näringslivet, vilket kan bidra till ett mer jordnära perspektiv” skriver reportern Johan Schück.
”Inom handeln vet man ofta alldeles för lite om sin marknad och har svårt att följa med förändringar i vad konsumenterna vill, anser säger Wikström bland annat i intervjun.
– Det är ofta medierna snabbare att fånga upp. Där har Amelia Adamo kanske den bästa trendkänslan och förmågan att sikta in sig på nya målgrupper.
Wikström var länge Sveriges och Nordens enda kvinnliga professor i företagsekonomi och hon ser maten som ett allt viktigare forskningsområde.
”Viktigt för henne är att konsumenternas ställning blir allt starkare:
– Deras makt har blivit allt större, i takt med att allmänbildningen stigit. De är kunnigare, har fått starkare röster och blivit bättre på att säga ifrån.” (ke)