DELA

Ålands lyceum finalister i penningpolitik

Ålands lyceum är en av tre finalister i den europeiska penningpolitik-tävlingen ”Generation €uro”. Det åländska laget består av Victor Byman, Alva Kahnberg, Aaron Nordberg och Noel Rönnberg.

Finalisterna valdes ut av en expertjury från Finlands bank som också bedömde andra tävlingsomgången och lagens svar i uppgiften att ta fram en skriftlig analys av det ekonomiska läget och inflationsutsikterna i euroområdet samt att fatta beslut om styrräntan och andra penningpolitiska åtgärder.

De lag som gått vidare deltar i finalen den 14 april. På grund av coronapandemin arrangeras den på webben. Då ska lagen muntligt motivera förslag till ECB-rådets räntebeslut och eventuella andra penningpolitiska åtgärder.

Syftet med tävlingen är att hjälpa elever att förstå penningpolitiken och bilda sig en uppfattning om dess konsekvenser för ekonomin. (ikj)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp