DELA

ÅAB-aktien upp 6,42 procent

Ålandsbankens röststarka A-aktie tog i går ett kraftigt skutt uppåt. Det tyder på att någon vill åt den makt som aktierna representerar.
I går på eftermiddagen toppade ÅAB-aktien listan över dagens vinnare med 6,42 procent, en oväntat kraftig uppgång. Toppnoteringen nådde nästan upp till den förra som kom i somras då aktien låg ungefär lika högt.
Nu bjuder köparna 31 euro per a-aktie medan säljarna vill ha 32,99 euro. När de stora aktieaffärerna med ÅAB-aktien gjordes i samband med den senaste bolagsstämman i våras skedde det på 31-eurosnivån.
För ett år sedan låg kursen på nivån 24-25 euro. Efter sommarens topp har kursen legat rätt stabilt på 29-30 euro, fram till skuttet i går.
B-aktien står ganska stilla runt 26,60 euro. Skillnaden mellan A- och B-aktier är alltså stor, något som tyder på att det är rösterna – makten – som köparna vill åt.
Det är knappast någon vild gissning att anta att både Wiklöf-sfären och de åländska försäkringsbolagen och andra lokala intressenter försöker stärka sina positioner och att kursen därför trissas upp. Fortfarande är volymerna små och knappast har några cirklar rubbats än så länge.
– Volymen är för liten för att man ska kunna säga hur seriös uppgången är. Men med väldigt få aktier har kursen stigit väldigt mycket. Man får väl se om den höga kursen lockar ut någon säljare, säger en källa på aktiemarknaden.
Kursuppgången har knappast något samband med att banken gjort ett bra resultat – delårsrapporten kom för ett bra tag sedan och i så fall skulle B-aktien vara ett mera intressant objekt än den är. (ao)