DELA

35-åring begick 28 brott på två år

En 35-årig man som i februari 2010 misshandlade en kvinna ombord på m/s Gabriella har efter detta dömts till fyra ovillkorliga fängelsestraff för en lång rad brott. Därför ansåg Ålands tingsrätt att de straffen är en tillräcklig påföljd även för misshandeln. Han ska dock ersätta målsägandes rättegångskostnader på sammanlagt 1.116 euro.
Mannen och kvinnan råkade enligt bådas utsago i gräl i hytten på färjan. Mannen slog kvinnan med öppen hand mot ansiktet så att läppen skadades samt tilldelade henne två slag med sitt byxbälte mot kroppen. Till följd av misshandeln fick kvinnan ett sår på insidan av underläppen.
Kvinnan hade inga straff- eller ersättningsyrkanden. Mannen tillräknas misshandeln men eftersom han dömts till fyra ovillkorliga fängelsestraff efteråt, totalt över åtta års fängelse, anser tingsrätten att det är tillräcklig påföljd även för denna misshandel.
Mannen har av Helsingfors tingsrätt och hovrätt dömts för bland annat grov våldtäkt, grovt narkotikabrott, skjutvapenbrott, grovt frihetsberövande, upprepat rattfylleri och misshandel, totalt 27 olika brott utförda mellan åren 2010-2012. Med misshandeln på färjan är han uppe i 28 tilldömda brott. (as)