DELA

Vicepresidenten tog Haidaris fiskrök

Åländsk matkultur har fått nytt liv – på Komorerna. Kocken Benn Haidari åkte nämligen dit strax före jul för att lära lokalbefolkningen hur man röker fisk.
– Vi byggde en rök därnere, men vicepresidenten tog med den hem, säger han och ler brett.
Benn Haidari är född på Komorernas största ö, Grande Comodore, och växte upp på Zanzibar väster om Tanzania. Ögruppen ligger strax utanför Madagaskar och har inte samma turistflöde som öarna runt omkring.
Trots det har lokalbefolkningen anammat en västerländsk matkultur på senare år, som främst består av friterad mat och snabbmat. Med det kom även västerländska folksjukdomar som hjärt-och kärlsjukdomar och diabetes. Den traditionella matkulturen på Komorerna består till största delen av lokala råvaror som tonfisk, kokosnöt och bananer. Även hummer finns det mängder av i vattnen kring öarna som ligger i Indiska Oceanen.
Men den fisk som fångas går främst till export och drar in stora pengar. Råvarorna tar också lång tid att tillaga och på Komorerna har inte varje hushåll tillgång till kylskåp, vilket innebär att allt måste tillagas färskt eller torkas. Därför har snabbmaten fått ett stort genomslag, något som staten vill ändra på.
Därför arrangerades i december ett seminarium om mathushållning där Benn Haidari bjöds in för att lära lokalbefolkningen hur man röker fisk. Även representanter från hotell- och restaurangbranschen och politiker deltog i seminariet som finansierades av Qatar Foundation.
Läs mer i papperstidningen!

Carin Karlsson