DELA

Vi äter grillat med sallat

Plötsligt är det högsommarvärme och ingen vill sitta inomhus. Dags att ta fram grillen och putsa upp den. Och till det grillade något svalt och grönt.
Grillsäsongen verkar vara här. Så här kommer några förslag på vad man kan samla vännerna kring en skön sommarkväll. Man behöver inte gå till överdrift och grilla både varmrätten och desserten, men för entusiasterna kanske det känns ok.
Det man skall tänka på är att låta kolbädden bli riktigt het, att ta fram köttet i tid så det inte är kallt och att torka av marinaden. Så har man en duschflaska med vatten till hands för att kunna släcka lågor, till exempel när fett droppar ned på glöden.
Använd tång för att vända biffarna så köttsaften inte rinner ut. Dessutom är det skönt med långt skaft, för grillen är het.
Låt det grillade köttet vila 5-10 minuter före serveringen.


Marinerat laxspett

ca 600 g lax- eller regnbågsfilé
4 msk teryjakisoja eller ostronsås
3 msk saft av lime eller citron
(1-2 tsk riven ingefära)
litet olja
8 grillpinnar av trä

Befria fisken från skinn och ben, skär fisken i 2,5 cms skivor och de i lika tjocka strimlor. Skär strimlorna i tärningar. Lägg fiskbitarna i en skål och slå på teryjakisoja, citronsaft och riven ingefära, vänd bitarna i dressingen och låt marinera 15-30 minuter.
Rada fisken på grillpinnarna, som först legat i vatten. Droppa litet olja i grillpannan/ på grillgallret och lägg på spetten. Grilla 2-4 minuter. Vänd då och då. Fisken blir snabbt genomgräddad. Det gör inget om den är litet genomskinlig längst inne.
Servera fiskspetten med t ex. ångkokt kål och melonsalsa.


Melonsalsa

4 dl melon i små tärningar, t ex gallia-, nät- eller vattenmelon
1,5 dl hackad knipp- eller vårlök
en bit finhackad färsk chili
2-3 msk citronsaft
2-3 msk olja
en nypa salt
2-3 msk hackad färsk koriander eller persilja

Blanda alla ingredienser, men var försiktig med chilin och koriandern, som man kan späda med efter hand. Smaka av. Ställ kallt före serveringen.


Grisfilé satay

1 kg yttre filé av gris
Sataymarinad:
saften av en citron
3 vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
4 msk jordnötssmör
3 msk soja
1-2 msk chilisås
2 tsk sesamolja
Garnering:
färsk rosmarin
rostade sesamfrön
grillpinnar

Skär köttet på längden i ca en centimeter tjocka skivor. Pressa saften ur citronen, hacka vitlökarna och riv ingefäran. Blanda ingredienserna till marinaden, slå den i en påse med köttet och blanda om så köttet blir jämnt marinerat. Ställ påsen kallt några timmar. Lägg grillpinnarna i blöt och trä sedan upp köttet på pinnarna, en på var sida och en på mitten av köttskivan. Med hjälp av pinnarna är det lätt att vända på köttskivorna. Grilla köttet ca 10-15 minuter. Pensla med marinad under grillningen. Strö sesamfrön och färsk rosmarin på det grillade köttet. Grillad lök är gott till.


Salladsdressingar

Till det grillade passar det ofta bra med sallad. Blanda gärna olika sorter, skiva i purjo eller vårlök och droppa över någon av dressingarna.

Gul dressing:
1 dl havtornspuré
1 dl mangopuré
2 msk finhackad lök
2 msk honung
0,5 dl rypsolja
1 msk limesaft
salt, peppar

Yoghurtdressing:
1,5 dl yoghurt, naturell
2 msk finklippt mynta
1 msk citronsaft
0,5–1 msk honung
salt, peppar
en skvätt oljaDill- och senapssås

1 msk senap
2 msk hackad dill
2 tsk farinsocker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl rypsolja

Gul dressing: Blanda alla ingredienser väl. Smaka av.
Yoghurtdressing: blanda alla ingredienser väl. smaka av.
Dill- och senapsdressing: Blanda senap, dill, farinsocker och vinäger. Vispa i oljan och smaka av.
Frön och nötter är gott till sallad. Till exempel lättrostade pinjenötter, solrosfrön, pumpa- eller sesamfrön ger smak och dessutom tuggmotstånd i salladen.


Fruktspett

2 stora äpplen
2 nektariner eller persikor
200 g anans i bitar
10 kapkörsbär
Marinad:
saft av en halv citron
3 msk rinnande honung

Trä upp bitar av frukterna turvis på spetten. Blanda marinaden och pensla spetten. Grilla 1-2 minuter på var sida. Pensla också under grillningen och efter. Servera med vaniljglass