DELA

Varm mat för kalla dagar

Grytor och soppor hör till mina favoriter en stor del av året. Men när kölden knäpper i knutarna så är de nästan en livsnödvändighet. Man håller sig inte varm med en kycklingsallad, hur väl tillredd den än är. Så det blir varm mat i dag.

Många har längtat ut på snö och is under den hittills ovanligt milda vintern. Nu finns det litet av bägge. Snön kanske inte räcker till för skidor, men isarna börjar bli farbara. Så det gäller att passa på innan värmen är över oss igen om man vill uppleva vinter hemma.
Och då kan det passa med mat som är enkel att värma upp när man kommer in från kylan. Soppa är oslagbart, men gryta fungerar också bra. Och så pannkaka som efterrätt. Pannkaka hör också till vintermaten på något sätt och är ganska enkel att göra. I det här fallet kan man vispa till smeten på förhand och sedan grädda när man kommer hem så får man den varm och fin.
I dagens rätt hade vi häromdagen gulschsoppa, men då i en snabbversion. Den här tar ett par timmar att göra, men om man inte hinner göra den i förväg så kanske man kan ställa den i ugnen för att badda mjuk medan man själv är ute.


Gulaschsoppa

1 stor lök
3–4 msk olja
0,8–1 kg soppkött av nöt, t ex bog eller framdelsrygg
1 vitlöksklyfta
3–4 tsk paprikapulver
2–3 l vatten (1–2 dl kan vara rödvin)
salt, peppar
2–3 morötter
1 rova/ kålrot
500 g potatis
1 tsk kummin
1 dl tomatpuré
en grön paprika
persilja
smetana

Skär köttet i bitar 2 x 2 cm. Skala och dela löken i bitar, hetta upp olja i en gryta och fräs löken gyllene. Lägg i köttet litet i sänder och bryn under omrörning tills köttet har stekyta runtom.
Drag grytan från plattan och rör ner paprikapulvret samt den finhackade vitlöken. Sätt på grytan igen och slå på vattnet med salt och peppar (ev buljongtärningar) och låt soppan sjuda på svag värme 1–2 timmar.
Skala och skiva morötter, rova och potatis. Lägg dem i grytan och fortsätt koka tills de är mjuka. Krydda soppan med tomatpuré och kummin enligt smak. Smaka av med salt och peppar, finhacka paprikan och strö över med persiljan.
Servera soppan med grovt bröd typ lantbröd och en sked smetana eller crème fraiche i tallriken.


Gräddig regnbågssoppa

500 g regnbågsfilé
1,5 l fiskbuljong
1 lök
8 kryddpepparkorn
8 medelstora potatisar
1 påse djupfrysta soppgrönsaker
2 dl vispgrädde
2 msk smör
1 tsk timjan
salt
dill
Koka buljongen på fiskben eller tärning.
Lägg i finhackad lök, kryddpeppar, potatisen i klyftor och sopprötterna. Koka på svag värme tills potatisen är mjuk. Skär loss fiskfilén från skinnet, skär köttet i kuber och lägg i soppan. Fortsätt koka sakta i ca 5 minuter. Slå i grädden och koka upp. Smaka av, lägg i smöret och strö hackad dill över soppan.
Till den här soppan passar det bra med rågbröd.


Gryta med blåmögelost

400 g lamm- eller nötkött i kuber
2 lökar i klyftor
2 msk smör
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
några hela kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
3-4 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 msk honung
150 g gröna bönor
100 g blåmögelost

Bryn köttet och löken i en gryta. Krydda. Strö mjölet över köttet, rör om och slå på vattnet. Låt grytan koka under lock på svag värme tills köttet är nästan mört. Lägg i tomatpuré, honung, bönor och ost. Fortsätt sjuda tills köttet är färdigt.
Kokt potatis passar till men också ris.


Pannkaka med bär

3 dl semlemjöl
1 tsk salt
0,5 dl socker
8 dl lättmjölk
4 ägg
2-3 msk smält smör
Tillbehör
vispad grädde
bär ur frysen eller
sylt

Ställ ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl, socker och salt och vispa ner hälften av mjölken till en slät smet. Vispa sen ner resten av mjölken och var mån om att det inte finns klumpar i smeten. Vispa sist ner äggen och det smälta smöret.
Slå smeten i en långpanna klädd med med smort bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter tills smeten har stelnat och pannkakan fått vacker färg.
Servera med vispgrädde och bär eller sylt.

HARRIET TUOMINEN