DELA

Vardagsglädje med grannarna

Bordsskick: det är det som inte hörs, när man äter soppa. (Torvald Gahlin)
Endast de med rena hjärtan kan göra en god soppa. (Ludvig van Beethoven)
I min gränd på Klinten är vi fyra hushåll som samlas varje måndag klockan 17, turvis hemma hos varandra.
Reglerna är enkla. En vardagssoppa, bröd och kex till kaffet.
Ingen får pressa upp ambitionsnivån, ingen får krångla till det. Kan man inte komma meddelar man. Alla soppor är bäst hittills.
Vi är fyra barnrika familjer, sammanlagt 12 barn i åldrarna 8 månader till 18 år. Det blir volym. Varje vecka är det några som tycker att soppan är äcklig. Varje vecka tappas något i golvet.
Föräldrarna med de minsta barnen är blekast och tröttast. Sitter man en stund med deras barn i famnen så att de får äta sin soppa ler de lite matt.
Ibland säger vi inte så mycket – äter bara och känner vardagsgemenskap. Ibland blir det intensiva diskussioner i staccato, mellan barnens behov av mera mat, mindre mat, flera kex…
Sopporna varierar. En familj gör tjocka, mustiga soppor, nästan som grytor. En familj bakar ypperligt surdegsbröd. En satsar på tillbehör. En har tillgång till älgkött. Vi har ätit gulasch, löksoppa (inte populär bland barnen), bönsoppor, fisksoppor, indiskt, thai, franskt, ungerskt, och ännu har vi inte fått samma soppa två gånger.
Här följer recept på soppan från i måndags, och Anders goda bröd.
Krångligare än så här behöver inte en gemensam måltid vara.


Linas smöriga bönsoppa
med citrondoft och baconfräs
4 personer
50 g smör
en rejäl skvätt riktigt god olivolja
2-3 skivade röda eller gula lökar
4-5 skivade vitlöksklyftor
8-10 dl kokta cannellinibönor (eller någon annan väldigt krämig och ”smörig” bönsort)
(motsvaras av 4-5 burkar)
1 l Herbamare örtbuljong
2 dl tjock crème fraîche
saft och rivet skal från 1-2 citroner
1-2 liter färsk bladspenat eller 400 g fryst, tinad
salt & peppar

Koka löken mjuk i olivolja och smör. Häll på bönorna, vitlöken och buljongen och låt puttra 10 buljongen. Rör i crème fraîchen och mixa soppan slät (om den är för tunn behöver man lägga i lite mera bönor). Smaka av med citron, salt och peppar. Soppan ska ha en tydlig citronsmak (men inte smaka surt). Rör ner spenaten och servera rykande het med baconfräs.

Baconfräs
1 paket bacon, klippt i strimlor
1 ask champinjoner, hackade
en näve finklippt gräslök
salt & svartpeppar

Fräs baconet lagom knaprigt och lägg i champinjonerna på slutet. Rör ner gräslök och smaka av med salt och peppar. Har man vegetarianer i gänget är det bara att fräsa en extra skål med champinjonhack i smör och krydda.
På soppmåndagar brukar vi laga 4-5 gånger ursprungsreceptet, men vätskemängden brukar Lina halvera (och späder ut om det behövs, allra sist). Kryddorna brukar man ibland behöva dubblera.
När det är soppdag hos familjen Sims-Bergqvist bjuds vi ofta på surdegsbröd. Det är lite trixigt, och kräver att man har en surdegsgrund att utgå från, men gott blir det. Här kommer alltså en riktig utmaning för alla brödbakare.



Stureby Levain
Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plast och ställ lite lagom varmt under natten.
Dag 2, morgon
Surdegen från gårdagen
450 g vatten
750 g vetemjöl special
20 g salt

Blanda alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandare (5 minuter på låg hastighet och 3 minuter med lite mer fart). Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska ha bra spänst och bör släppa en aning från bunkens kanter. Den ska vara aningen klibbig utan att kleta fast på fingrarna om man tar i den. Känns den inte klar, låt vila 5 minuter och kör sedan några minuter till.
Smörj en plastlåda med raps- eller annan neutral olja, lägg över degen i lådan och sätt på locket. Markera gärna på lådan var degen befinner sig, så har du koll på hur den jäser. Degen jäsa tills den uppnått dubbel storlek, vilket kan ta 3–5 timmar. Under tiden den jäser viker du ihop degen tre gånger där den ligger i lådan. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nerifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns.
Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Utan att trycka ut luften ur degen, dra ut en av bitarna till en cirka 30 x 30 centimeter stor kvadrat. Strö lite mjöl längs sidorna och vik ihop den en gång till ett avlångt bröd. Låt skarven vara på sidan så kan brödet spricka där om det vill. Lyft försiktigt över degen till ett bakplåtspapper.
Sätt in brödet i ugnen och lägg några isbitar på den undre plåten. Sänk genast temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och vädrar ugnen genom att öppna och stänga luckan. Upprepa vädringen ungefär var 5:e minut tills brödet är färdigt. Ta ut brödet efter totalt 30–35 minuter (innertemperatur cirka 96 grader). Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

Nina Fellman