DELA

Till bords med Bellman

Bellman fyller 270 år i år. En aktningsvärd ålder för en folkkär diktare, om en litet på dekis.
Hotell- och restaurangskolan tar fasta på jubileet den här och inkommande vecka med mat och musik från tiden.
God husmanskost i modern tappning.
Så förklarar gruppen bakom Bellmanveckorna hur de planerat maten. Chili, tabasco och andra exotiska kryddor har den här gången fått ge vika för salt och peppar, mest salt kan man tro.
Och gruppen, det är Mai Le, Simon Snell och Axel Anttalainen, som går årskurs 3 i programmet Hospitality Management, en administrativ hotell- och restaurangutbildning inom högskolan.
– Idén kommer egentligen från Sven och Ella, berättar de tre, som har varit till Bellmans stamlokus i Stockholm Den Gyldene Freden för att få introduktion och inspiration.
Sven och Ella är Sven Schauman och Ella Grüssner Cromwell-Morgan, båda lärare på skolan.


Vingudens paté

Och vad har inspirationen lett till? Jodå, det finns både kända och mindre kända namn bland rätterna. Ulla Winblad, hon som åt sin frukost och drack pimpinella vid en källa, känner de flesta till. Men krögare Nystedts ankbröst?
– Nystedt drev krogen Terra Nova på Bellmans tid, vet Axel Anttalainen berätta.
En riktig person alltså, till skillnad från vinguden Bacchus, som har en paté uppkallad efter sig. En god paté, vi fick provsmaka.
Till maten serveras drycker. Man kan anta att öl var vanligast förr, i all synnerhet som maten ofta var salt. Men nu finns också vin på listan. Och snaps av olika slag.
– Det är kryddade snapsar. Och öl av olika slag, så man skall kunna hitta rätt öl till rätt mat.
Här är det så finurligt gjort att man i listan över drycker har tipsat om vilka rätter just den drycken passar till. Den som har följt Ellas vinsida i Nya Åland kan ana sig till att det inte blir fel.
Och även om det inte är Mai, Simon och Axel som står för kockandet så har de testat allt, provsmakat allt, kontrollerat att olika kombinationer av mat och dryck fungerar.


Underhållning

Det blir inte bara mat och dryck när Bellman firas. Det hela sker i samarbete med Ålands litteraturförening, som i morgon och på lördag uppför en pjäs om tiden. Inkommande vecka ges samma pjäs på lördag.
Och så blir det allsång, också från tiden kan man förmoda. Om det är något Carl Michael Bellman är känd för så är den enorma visskatten. Rik gjorde den honom inte, men älskad ännu 270 år senare!
Bellmanveckorna pågår torsdag – lördag den här veckan och nästa.