DELA

Testa anka i stället

Vem har sagt att man måste äta skinka och lutfisk på julafton? Eller hummer och ostron på nyår?
Testa anka i stället. Ni kommer inte bli besvikna.
Jag älskar anka. Finns anka på menyn när jag går ut på restaurang blir valet lätt. I höstas kom jag över en myskanka som en bekant fött upp på sin bondgård. Jag och min sambo köpte en anka, en vän köpte två. Sedan slaktade vi ankorna och ställde till med finmiddag. Och herregud vad gott det blev.
Vi bestämde oss för två rätter. Anklåren confiterades, brösten stektes och honungsglaserades. Måste jag välja en favorit av de två rätterna blir det confiten. Men testa gärna båda!

Honungsglaserade ankbröst
4 ankbröst
1 tsk salt
1/2 tsk mald svartpeppar
8 msk honung
4 msk balsamvinäger
Valfritt: Hackade nötter till garnering

Skär små snitt på skinnsidan av ankbröstet, utan att skära ända ner i köttet. Krydda ankbröstets båda sidor med salt och peppar. Värm stekpannan på medelvärme och lägg i ankbrösten. Stek med skinnsidan ner i 7 minuter, efter 3 minuter kan man sänka värmen på plattan lite grann. Vänd ankbrösten och stek dem i ytterligare 4–5 minuter. Lägg sedan brösten i folie för att behålla dem varma.
Fettet som blir kvar i pannan kan du hälla du över i en burk och spara för att använda i annan matlagning.
Lägg honung och balsamvinäger i stekpannan. Sjud på medelvärme i ett par minuter tills glasyren blir lite tjockare. Salta lite. Lägg ankbrösten i pannan och vänd dem några gånger så hunungsglasyren täcker dem helt.
Skär upp köttet, garnera med lite extra glasyr och eventuellt hackade nötter.


Aligot
Vi serverade våra ankbröst tillsammans med den franska potatisrätten aligot. Aligot är en maträtt som härstammar från regionen Auvergne i Frankrike. Rätten görs på potatismos och ost.
450 gram potatis, exempelvis King Edward
2 klyftor vitlök
25 gram smör
225 gram ost, förslagsvis gruyère
salt och nymald svartpeppar
Skala och skär vitlöken i mindre bitar. Lägg den tillsammans med smöret i en panna och låt smält på lägsta möjliga värme. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka potatisen med lite salt i 20-25 minuter tills bitarna är mjuka i mitten. Lägg över de kokta potatisarna i en stor uppvärmd skål och gör mos med hjälp av en elvisp. Addera smöret och vitlök, svartpeppar och riven ost, en handfull i taget. När all ost blandats ner och mosen är slät och fin, servera!
I papperstidningen hittar du receptet på confiterad anka.

Malin Lundberg