DELA

Ta tillvara dina gröna tomater

Det var litet klent med sommaren. Och nu är det definitivt höst. De tomater som inte har mognat gör det inte längre, men de går utmärkt att använda ändå.
Det är hög tid att städa ur växthuset inför vintern. Och sörja över mängden gröna tomater, som aldrig hann bli solmogna och söta för att sommaren var för kort.
Sörj inte. Ät upp dem istället. Stek dem eller lägg in dem i ättikslag och servera till kötträtter i vinter. Låt en del mogna i mörker – det skall fungera bra om man slår in dem i tidningspapper, har jag läst på nätet – och gör ketchup eller chutney. Till det behöver man inte de allra sötaste tomaterna. Eller gör tomatsås och frys in.
I Matrutan blir det i dag stekta tomater och syltade.


Stekta gröna tomater

gröna tomater, gärna stora, men små fungerar också
1 ägg
ca 1 dl skorpsmulor
0,5 -1 tsk salt
peppar
hackad persilja eller annat kryddgrönt

Skär tomaterna i drygt halv centimeter tjocka skivor. Vispa upp ägget i en låg skål eller tallrik, blanda skorpsmulor med kryddorna i en annan skål.
Vänd tomatskivorna först i ägget och sedan i skorpsmulorna och lägg i medelvarm stekpanna. Stek ett par minuter på var sida så tomaterna får vacker stekyta och blir varma igenom.
Om tomaterna är väldigt gröna och hårda så behöver man förlänga stektiden så skivorna mjuknar.
Tomaterna är goda att äta som de är, eventuellt med en sallad, men passar också bra som tillbehör.


Gräddstekta gröna tomater

gröna tomater
lök
grädde
salt, peppar

Skär tomaterna i halv centimeter tjocka skivor. Skala och skiva löken/lökarna något tunnare. Hetta upp smör i en stor stekpanna, lägg i tomater och lök och stek tills tomaterna får färg. Slå på grädde och låt det hela sjuda på svag värme tills såsen tjocknar en aning. Salta, peppra och servera tomaterna med till exempel kokt potatis.


Syltade tomater

Till den här inläggningen skall det vara små gröna tomater. Små körsbärs- och plommontomater är perfekt, men halvvuxna tomater av en större sort går också bra. Försök få tag på så jämnstora tomater som möjligt.
Recepten varierar, man kan lägga i mera eller mindre av olika kryddor. Man kan också variera sötman. Det recept som verkar förekomma mest allmänt är detta:
1 kg gröna tomater
1,5 l vatten
Lag:
2 dl ättiksprit
3 dl vatten
2 dl socker
10 nejlikor
en kanelstång

Skölj tomaterna och nagga dem med en nål så skalet inte spricker vid kokningen (det spricker ändå på litet större tomater).Koka upp vattnet, lägg i tomaterna och koka 2-3 minuter. Häll av och låt tomaterna rinna av i ett durkslag.
Koka upp lagen, lägg i tomaterna och låt dem sjuda på svag värme tills de är mjuka, 5-10 minuter. Känn efter med en sticka.
Tag upp tomaterna och rada dem i rena, heta glasburkar.
Koka upp lagen och låt den koka kraftigt i 5 minuter. Slå lagen över tomaterna och lägg på lock med en gång.
Förvara burkarna svalt. Tomaterna är färdiga att äta efter ett par veckor och håller i cirka ett år.
En annan och sötare variant har en lag på 4 dl vatten, 2,5 dl ättiksprit, 5 dl socker, 5 nejlikor, 1 kanelstång och 1 msk senapsfrö.
Utöver senapsfrö kan man också lägga i muskotblomma i lagen eller några vitlöksklyftor.