DELA

Sparris, citron, timjan

Sparrissäsongen börjar.
Redan nu finns det riktigt fin spansk sparris, om några veckor kommer den svenska och den åländska, och det är faktiskt inget som slår smaken av det nyskördade, eller krispigheten i den.
Till en vårlig middag nyligen gjorde jag en sallad med potatis och sparris. Det kan gärna vara nypotatis, men om kassan inte räcker för det går det bra med till exempel sparris- eller försiktigt kokt mandelpotatis.
Hela anrättningen lever på dressingen, och på att sparrisen ska vara så lite kokt att den behåller sin krispighet och gröna smak.
Jag ville ha en krämig dressing, med sting av citron. Ungefär så här:
ca 1 kg potatis
2 buntar sparris
en citron, skal och saft
en kruka timjan
2 msk majonnäs
salt och peppar
ca 6 msk olivolja

Borsta potatisen. Välj ekologiskt, så behöver du inte skala. Koka den kort i lättsaltat vatten, det vill säga med så lite vatten som möjligt, bara så att det täcker. När potatisen är nästan klar sätt den ansade sparrisen ovanpå potatisarna och vänd på dem lite. Låt koka någon minut, häll av vattnet och låt ånga torrt.
Vispa ihop en dressing på rivet citronskal, saften av en citron, salt, svartpeppar och finhackad färsk timjan eller citrontimjan och majonnäs. Tillsätt olivolja, vispa kraftigt och smaka av tills du får rätt brytning mellan sälta och syra. Jag gillar ganska surt, men man kan välja att ha i mera rivet citronskal och mindre saft om man bara vill ha den fina citronsmaken utan syran.
Skär potatisen i inte alltför små bitar eller skivor. Halvera sparrisstjälkarna på längden. Häll över dressingen, blanda och låt stå ett tag. Garnera med ett par kvistar timjan. Servera ljummen, gärna till exempel med en ugnsrostad hel kyckling.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax