DELA

Sommarens favoritknöl är här

Förr i världen fick man äta den första nypotatisen till midsommar, om det hade varit en bra och varm vår. Annars fick man vackert vänta.
I dag dyker den cypriotiska och egyptiska nypotatisen upp strax efter nyårsfirandet, och redan till påsk finns en förväntan om åtminstone sydsvensk potatis. I maj är priset på den svenska potatisen överkomligt, och den åländska potatisodlare som inte har fått fram nypotatisen till midsommar får skämmas.
För en gammaldags purist är det först då det börjar på riktigt.
Inte vill jag klaga på importpotatisen, den kan väl vara god, men nypotatis smakar det inte, och framför allt doftar det inget.
Dillen, det klassiska tillbehöret, smakar bara vatten om den är av den vinterbleka, krukodlade anemiska sorten.
Riktig nypotatis är således, precis som jordgubbarna och sparrisen, en delikatess värd att vänta på tills den är i säsong. Sedan kan man njuta i övermått av en läckerhet som faktiskt i all sin enkelhet inte går att överträffa.
Om du har den möjligheten, se till att du får potatisen så nyupptagen som möjligt. Ju kortare väg från jord till bord, desto godare.


Perfekt sommarlunch
Nypotatis
En burk senapssill
Dill
Smör
Salt
Knäckebröd
Prostens ost
Skrubba potatisen. Koka den kort (med vatten som knappt täcker) under lock. Salta vattnet så att det faktiskt är salt. Nypotatis blir snabbt klar. Känn efter med en sticka. Medan potatisen kokar öppnar du sillburken, ställer fram smör, ost och knäckebröd och finklipper dillen.
Häll av potatisen, sätt på rejält med dill och smör (ja, mer än du tror), lägg på locket och vänd på kastrullen ett par varv.
Ställ fram kastrullen, slå upp ett glas öl och lyft av locket.
När du fyllt din tallrik, håll emot med locket och häll smält dillsmör över potatisen.
Hör änglarna flämta av avund.


Ugnsrostad nypotatis
För den som vill ha variation i perfektionen finns denna variant, som passar utmärkt till exempel till grillmiddagen, eftersom potatisen sköter sig själv medan du fixar det andra.
Nypotatis
Olivolja
Flingsalt
Färsk rosmarin
Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen. Välj gärna potatisar av jämn storlek. Lägg hela potatis i en långpanna. Strö på flingsalt och en näve isärplockade rosmarinblad. Häll över olivolja och blanda med händer så att alla potatisar täckts av olja. Ställ in i ugnen. Skaka om några gånger under knappt timslånga tillagningen. Potatisen är klar när skalet är segknaprigt och innehållet mjukt.

Fler härliga recept i dagens Nya Åland!

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax